Tahkimde Araç Değer Kaybı
Kaza sonrasında araçta oluşan değer kaybı nedeniyle tahkim başvurusu pratik bir alternatif uyuşmazlık çözüm yoludur. Bu çözüm yolu sayesinde sigorta ettirenlerle sigorta şirketleri arasındaki uyuşmazlıklar hem usul ekonomisine uygun şekilde hızlı ve makul yargılama giderleriyle çözüme kavuşturulmaktadır.
ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR VE HANGİ ŞARTLARDA MEYDANA GELİR?
Araç değer kaybı kazadan önce hasarsız ve sorunsuz kullanılan aracın kaza sonrasında onarım sonrası ikinci el piyasasındaki değerinin düşmesidir. Kısacası kaza öncesi rayiç bedeliyle kaza sonrası rayiç bedel farkıdır. Kazada kusurlu olmayan tarafın talepte bulunabilmesi için:
- Kaza tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımı süresi içerisinde
- Aracın daha önce ağır hasar kaydı olmamalı
- Kazada meydana gelen hasarın basit onarımla giderilemeyecek olması
- Aracın daha önce aynı kısımdan hasar almamış olması
Şartlarının gerçekleşmesi gerekir.
ARAÇ DEĞER KAYBI TALEBİ VE SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA BAŞVURU USULÜ
Sigorta şirketine yazılı olarak iletilen başvuruya rağmen 15 gün içerisinde ödeme yapmadıysa ya da eksik ödeme yaptıysa değer kaybı tazminat talebiyle sigorta tahkim komisyonuna başvurulabilir. Elden ya da e posta yoluyla başvuru şekilleri olsa da en yaygın kullanılan yol online başvuru sistemi üzerinden yapılan başvuru yoludur. Son yapılan düzenleme sayesinde başvuru dilekçesi bile sunulmadan gerekli belgeler sunularak başvuru yapılabilmektedir. Yaygın olarak yanlış bilinenin aksine hakem kararları bağlayıcıdır ve icra edilebilirdir.
KASKO SİGORTASI DEĞER KAYBI TAZMİNATINI KARŞILAR MI?
Kasko sigortasında yer alan değer kaybı klozu veya ihtiyari mali mesuliyet teminatı sayesinde değer kaybı tazminatını kasko sigortası da karşılamaktadır. Ayrıca kasko poliçesinde yer alan ihtiyari mali mesuliyet teminatı sayesinde zarar yüksek olup ZMMS limitini aşsa dahi değer kaybı tazminatı için şahıs değil kasko sigorta şirketi ödeme yapar.
TAMPON, PLASTİK AKSAM V.S. HASAR ALDIYSA DEĞER KAYBI OLUŞUR MU?
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında yapılan değişiklikler, 20 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak 1 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yapılan değişiklikle Plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı artık değer kaybı kapsamına alınmıştır. Bu sayede tampon gibi plastik aksamlar zarar görse dahi son yapılan düzenlemeyle araçta değer kaybı oluşmaktadır.